Verloren was gieten

CIREX UW partner in verloren was gieten!

CIREX is één van de grootste verloren wasmodel gieterijen ter wereld. Met behulp van de verloren was methode wordt hoogwaardig precisie gietwerk geproduceerd met complexe vormen en een hoge maatnauwkeurigheid. Daarbij biedt dit proces bovendien grote vrijheden in ontwerp en materiaalkeuze. Uw specifieke wensen en eisen kunnen in de gietstukken worden verwerkt. Door onze decennia lange ervaring met verloren was gieten kunnen wij u verzekeren van een uiterst efficiënte productiewijze van hoogstaand gietwerk.


Kenmerken verloren was methode

CIREX is leverancier van precisie gietwerk dat met behulp van de verloren wasmethode wordt gegoten. Dit gietwerk kenmerkt zich door lage oppervlakteruwheden en nauwkeurige toleranties. Precisie gietwerk bevindt zich vaak in omgevingen waar de kwaliteitseisen hoog zijn. Wegens deze eisen worden er vaak speciale legeringen aangewend.

KenmerkenOmschrijving
Vormtolerantie: Vrijheid in vormgeving & ontwerp
Ruwheid: Hoge oppervlaktekwaliteit & lage ruwheidwaarden (Ra 1.6 – 6.3 µm)
Maattolerantie: Hoge maatnauwkeurigheid & toleranties (VDG P690 D1)
Materialen: Vrijwel elke staallegering kan gegoten worden
Complexiteit: Complexe vormen kunnen als één onderdeel worden gegoten
Nabewerking: Geen tot weinig mechanische nabewerking noodzakelijk
Lossing: Producten met tegenlossingen kunnen worden gegoten

Procesfase 1: het spuiten van een wasmodel

Stap 1: Matrijs engineering en productie

Bij precisie gietwerk is de eerste stap de engineering en productie van een matrijs. Deze matrijs wordt bij CIREX in eigen huis ontwikkeld en is een negatief van het uiteindelijke gietstuk. Het is belangrijk dat er een nauwkeurige matrijs wordt gemaakt zodat d/ e toleranties en oppervlakteruwheden gehaald kunnen worden. Een matrijs wordt gemaakt uit aluminium of staal. Afhankelijk van de seriegrootte wordt bepaald of de matrijs op een handmatige of automatische pers wordt geïnstalleerd.


Stap 2: Wasmodel spuiten & vormbouw

De matrijs wordt volgespoten met vloeibare was. Na het afkoelen van de was wordt met behulp van uitwerpers in de matrijs, het wasmodel uit de matrijs geduwd. Nu is er een wasmodel gespoten dat dezelfde vorm heeft als het uiteindelijke gietstuk. Deze wasmodellen worden “opgeboomd” door de plakzijde te verwarmen tot deze vloeibaar wordt en blijft plakken aan een wastak. Zo ontstaat de gietvorm, ook wel wasboom genoemd. Aan een wasboom worden zoveel mogelijk producten geplakt. De bovenzijde van de wasboom is voorzien van een giettrechter waar later in het proces het staal wordt ingegoten.


Procesfase 2: keramische bekleding

Stap 3: Vormen spoelen

Nadat de wasmodellen zijn opgeboomd tot een wasboom, worden ze gespoeld. Mogelijke verontreinigingen op het oppervlakte worden hierdoor verwijderd. Een goede hechting van de keramiek op de wasboom wordt door dit spoelproces gegarandeerd.


Stap 4: Opbouw keramiek in lagen

Door achtereenvolgens de wasboom meerdere malen (7 à 9 keer) te dompelen in een vloeibare slurrie en daarna te bestrooien met keramiekpoeder, ontstaat een vuurvaste keramische mantel. Na het aanbrengen van elke keramische laag dient de gietvorm te worden gedroogd in een droogkamer onder invloed van lucht.


Stap 5: Autoclaven

Nadat alle lagen zijn aangebracht en gedroogd, wordt de was uit de keramische vorm gesmolten met behulp van stoom (120°C) in een autoclaaf. Dit is de reden waarom dit proces verloren wasmodel gieten wordt genoemd: het wasmodel gaat verloren, de produktvorm is overgenomen door de keramiekmantel. Het grootste deel van de uitgesmolten was wordt na regeneratie (recycling) weer hergebruikt.


Stap 6: Sinteren

De keramische vorm wordt op hoge temperatuur (ca. 1.100°C) in een oven gebakken (gesinterd). Na dit sinterproces wordt de eindsterkte bereikt. Eventuele wasresten worden tijdens dit proces door de hoge temperatuur in de oven verbrand.


Procesfase 2: keramische bekleding

Stap 7: Gieten

In een smeltoven wordt de gewenste staallegering ingesmolten en op giettemperatuur (ca. 1.600 °C) gebracht. Gelijktijdig wordt de keramische vorm in een stookoven verwarmd (ca. 1.000 °C). Nadat de vorm is verwarmd, wordt de hete vorm uit de stookoven gehaald en volgegoten. De opwarming van de keramiekvorm dient ter voorkoming van een thermische schok tijdens het gieten. Tevens kunnen hierdoor dunne wanden worden gegoten. Doordat het vloeibare staal in een hete vorm wordt gegoten duurt het enige tijd voordat de stolling begint. Als de bomen zijn afgegoten worden ze op een koelbaan onder geconditioneerde omstandigheden afgekoeld, het stollingsproces verloopt gecontroleerd.


Procesfase 4: de afwerkerij

Stap 8: Nabewerking

De stalen gietbomen worden ontdaan van de keramisch schil, door met een volautomatische uitklophamer de schil te breken. Hierbij wordt het overgrote deel van de keramiek verwijderd. De gietstukken worden van de stalen boom afgezaagd of afgetrild. Staalresten die overblijven, worden gesorteerd op staallegering en kunnen opnieuw worden ingesmolten voor hergebruik.


Stap 9: Stralen, schuren en visuele controle

In de afwerkerij worden de laatste resten keramiek verwijderd door middel van staal, zand– en/of waterstralen. De aansnijding die bij het afzagen is blijven staan, wordt van het gietstuk afgeschuurd. Om het product netjes af te kunnen schuren wordt er vaak gebruikt gemaakt van een schuurmal.

Alle producten worden visueel gecontroleerd op mogelijke gietfouten. Deze controle vindt plaats aan de hand van een kwaliteitsnormblad. Hierdoor bent u verzekerd van hoogwaardig gietwerk dat altijd conform dezelfde procedure is gecontroleerd.


Stap 10: Machinale bewerkingen en warmte –en oppervlaktebehandelingen

CIREX beschikt over de mogelijkheden om in eigen huis bewerkingen, zoals het boren van gaten, tappen van schroefdraad en draai- en freeswerkzaamheden uit te voeren. Om bepaalde mechanische eigenschappen (hardheid, treksterkte, rek) te verkrijgen is soms een warmtebehandeling noodzakelijk. Standaard warmtebehandelingen worden in onze eigen fabriek uitgevoerd. Meer complexe warmtebehandelingen worden uitbesteed. Ook oppervlaktebehandelingen kunnen door ons intern of extern worden uitgevoerd. Zo kan bijvoorbeeld een coating op het stalen onderdeel worden aangebracht om het eindproduct te verfraaien of te beschermen tegen slijtage of corrosie (roestvorming)


Stap 11: Eindcontrole

De laatste stap in dit proces is wederom een visuele controle en wanneer noodzakelijk, het maken van een maatrapport en materiaalanalyse. Indien gewenst kunnen tevens extra productspecifieke controles op scheurvorming (pentrex), op poreusiteiten (röntgen) of op bepaalde maatvoering (100% maatcontrole met camera of kaliber) worden uitgevoerd. Na de eindcontrole zijn de producten gereed voor verpakken en verzending.


Waarom verloren was gieten bij CIREX?

CIREX is uw betrouwbare partner op het gebied van verloren was gieten. Een goede klantenrelatie staat bij ons hoog in het vaandel en bepaalt grotendeels het succes van uw project. In samenwerking met onze klanten willen wij fungeren als ontwikkelingspartner, die met u meedenkt op het gebied van productontwerp, materiaalkeuze, maatvoering en eventuele bewerkingen. Alles toegespitst op uw specifieke wensen en eisen. De doelstelling is om in gezamenlijk overleg tot een optimaal gietstuk te komen. CIREX is uw partner voor succesvol gietwerk!