Prototyping proces

Voor prototyping zijn er meerdere technieken toepasbaar zoals 3D-printen en het verspanen tot een prototype. 3D-printen wordt veelal door CIREX gebruikt bij prototyping om van een 3D-ontwerp een 3D-model te maken. Dit 3D-model  is een vervanger van het wasmodel welke normaal gesproken gemaakt wordt met behulp van een was-spuitmatrijs.

Het 3D-model dat gemaakt is door prototyping doorloopt het standaard gietproces bij CIREX. Bij een kunststof 3D-model moet naast het uitsmelten van de was, dat normaal in het standaard proces gebeurt, tevens de kunststof verbrand worden. De prototypes worden gegoten onder serie-omstandigheden waardoor de mechanische eigenschappen van het prototype representatief zijn voor de latere serieproductie.


Schematische weergave van het proces

Het prototyping proces wordt uitgevoerd tijdens een serieproces waarin een ander product wordt gegoten, zoals zichtbaar de figuur hierboven. Hierin wordt schematisch het standaard proces van CIREX weergeven in 10 stappen (oranje bolletjes en groene lijn).


Begin van het proces

Het prototyping proces start net als bij serieproductie met de klantvraag. Hiervoor maken de engineers van CIREX een ontwerp dat geschikt is voor productie. Bij prototyping wordt een 3D-model gemaakt met 1 van de beschikbare Prototyping technieken.

Tijdens het proces

Vervolgens wordt dit product opgeboomd bij de reguliere serieproducten (blauw 3). Om het product wordt een keramische vorm opgebouwd, waarna de was uit deze vorm wordt gestookt. Aangezien de prototyping 3D-modellen van kunststof zijn, moet hierbij de stooktemperatuur hoger zijn dan in het normale proces (blauw 5.5). Dit zorgt ervoor dat het kunststof uit de keramische vorm gebrand wordt. Hierna zal het proces verlopen zoals het reguliere standaard proces. Dat betekent dat de keramische vorm gevuld wordt met staal (6), het staal moet afkoelen (7) en de keramische vorm van het product verwijderd wordt.

Afronding van het proces

Daarna kan het product worden losgezaagd van de boom (8) en alle producten worden gecontroleerd (9). Voor het prototyping proces is de controle erg belangrijk want deze stap toont aan of er nog veranderingen doorgevoerd moeten worden en of het product geschikt is voor serieproductie. Na de inspectie worden de prototyping producten naar de klant verstuurd (10).


Voor meer informatie over het standaard gietproces van CIREX, lees verder