Geschiedenis

1947

De geschiedenis van het huidige CIREX start in 1947. In het natuurkundig laboratorium van Philips in Eindhoven wordt een experimentele wasmodel gieterij gestart. In de Verenigde Staten (VS) werd ‘verloren wasmodel’-gieten (investment casting) als een veelbelovende, snel opkomende technologie gezien ten behoeve van ingewikkelde metalen producten voor onder andere de vliegtuigindustrie.

1952

De start van een ‘verloren wasmodel’-gieterij, buiten het natuurkundig laboratorium. Het proces van de ‘verloren wasmodel’-methode wordt overgenomen door Philips Machinefabrieken. Tevens worden er commerciële activiteiten gestart.

1961

Twentsche IJzergieterij is onderdeel van de machinefabrieken van Philips, waar ook de ‘verloren wasmodel’-gieterij onderdeel van is. De Twentsche Zandgieterij is echter verouderd en moet gemoderniseerd worden.

1962

Als voortzetting van de Twentsche IJzergieterij worden de activiteiten bij CIREX ondergebracht. De levering van de eerste verbrandingskamers, ook wel ‘varkenssnuitjes’ genoemd, aan de  Duitse firma Hanomag-Henschel is een feit.

1963

Door samenvoeging van drie bedrijven; Twentsche IJzergieterij te Borne, ‘verloren wasmodel’-gieterij Werkspoor te Amsterdam en wasmodelgieterij Philips in Eindhoven, wordt er een nieuwe ‘verloren wasmodel’-gieterij opgezet in Almelo onder de naam CIREX. De nieuwe fabriek wordt gebouwd naast de vestiging van Philips Machinefabrieken (het huidige VDL ETG). 60% van CIREX is in handen van Philips en 40% in handen van Werkspoor.

1964

Start van de productie in Almelo als ijzer- en ‘verloren wasmodel’-gieterij.

1967

4% van de omzet komt vanuit de automobielindustrie. De eerste levering van verbrandingskamers aan Volkswagen vindt plaats. Ondanks dit succes, blijven de resultaten ten gevolge van de verliesgevende zandgieterijachter en een drastische reorganisatie wordt uitgevoerd. De firma Werkspoor trekt zich terug en Philips wordt enig aandeelhouder. Het toenmalige personeel is afkomstig van Philips. Tevens wordt gestopt met de ijzergieterij en komt de focus te liggen op de ‘verloren wasmodel’-gieterij.

1968

Werkspoor treedt uit en verkoopt haar aandelen voor Hfl. 1,00 aan Philips. Naast orders van Philips gaat CIREX steeds meer voor derden werken.

1977

Inmiddels komt het grootste deel van de omzet uit de automobielindustrie. Ten opzichte van 1967 is de omzet verdrievoudigd.

1987

Philips stoot het bedrijf af en een overname door Hoogovens volgt. Er wordt geïnvesteerd in een grote gietinstallatie. Wederom is de omzet verdrievoudigd en het omzetaandeel in de automobielbranche is gestegen naar 30%. Voor Volkswagen is CIREX tweede leverancier van verbrandingskamers.

1990

CIREX wordt geteisterd door een grote brand en wordt voor 50% verwoest. Mede dankzij de toewijding van het personeel hebben klanten hier nauwelijks nadeel van ondervonden. Na reeds drie weken is de productie weer op niveau van voor de brand.

1991

Het omzetaandeel in de automobiel wordt uitgebreid naar 60% en inmiddels is CIREX leverancier van stalen componenten bij General Motors, BMW, Mercedes Benz en Volkswagen. Voor Volkswagen is CIREX eerste leverancier (Hauslieferant).

1992

De organisatie wordt op de schop genomen. Aanleiding is een omzetterugval door een combinatie van verkeerd management en recessie. Om meer omzet te genereren wordt er gekozen voor een duidelijker focus op de automobielbranche. In dit jaar wordt onder de naam TATRAREX een joint venture gestart samen met de Tsjechische vrachtwagen fabrikant TATRA in Tsjechië (70% CIREX – 30% TATRA).

2000

CIREX wordt verkocht aan investeringsmaatschappij Nimbus en de Gietburg Groep. Ook volgt een strategieverandering. CIREX NL specialiseert zich in massaproductie en CIREX CZ in klein serie productie.

2000

Ten behoeve van de massaproductie wordt geïnvesteerd in automatisering. De eerste robot in de wasafdeling wordt geïnstalleerd.

2001

CIREX verwerft het 30% belang in TATRAREX en de naam van de vestiging in Tsjechië wijzigt in CIREX CZ.

2003

CIREX CZ verhuist van het TATRA terrein naar een  nieuw gebouw op het industrie terrein in Koprivinice. Door deze verhuizing en aanvullende investeringen wordt de capaciteit met 50% vergroot.

2008

Start van de bouw van de nieuwe giethal in Almelo, waar een geheel gerobotiseerde gietinstallatie  wordt geïnstalleerd als vervanging en uitbreiding van de bestaande installatie. Door deze  investering  is de gietcapaciteit met 50% vergroot en in balans gekomen met de capaciteit van de vormenbouw.

2010

CIREX CZ neemt een nieuwe productiehal in gebruik, waarin CIREX Finishing & Machining wordt ondergebracht. Hier wordt zowel het gietwerk van Nederland als Tsjechië gestraald, geschuurd en indien noodzakelijk mechanisch nabewerkt.

2013

CIREX is sinds 2000 uitgegroeid tot één van de grootste fabrikanten van ‘verloren wasmodel’-gietwerk. Het bedrijf is financieel gezond met een groeiende omzet. CIREX is overgenomen door Convent Capital en Nedvest Capital. Buiten de automobielindustrie zijn de procesindustrie, farmacie, vliegtuigbouw, petrochemie en machinebouw belangrijke afzetmarkten.

2015

Start van de bouw van een nieuwe keramiek afdeling. Als vervanging en uitbreiding van het bestaande keramiekproces wordt er een volledig geautomatiseerde en flexibele nieuwe productielijn geïnstalleerd. Bij het ontwerpen van het proces is met name aandacht geweest voor milieu, energieverbruik en duurzaamheid.

2017

Dankzij de capaciteitsuitbreiding in de afgelopen jaren kan CIREX aan de toenemende vraag naar gietwerk voldoen. Voor extra afwerk en eindcontrole capaciteit richt CIREX een nieuwe fabriek op Slowakije. Eind 2017 heeft CIREX Finishing SK in Stara l’Ubovna al 40 medewerkers.

2018

CIREX genomineerd voor de ‘Koning Willem I’-prijs, deze prestigieuze prijs wordt sinds 1958 elke twee jaar uitgereikt.

2019

CIREX wordt onderdeel van Signicast, onderdeel van Form Technologies. Form Technologies levert ‘precision engineered metal solutions’ gemaakt bij Dynacast (hoge druk precisie spuitgietwerk), Signicast (verloren wasmodel gietwerk) & OptiMIM (metal injection molding). Dankzij deze overname kan de groei van de afgelopen jaren ook in de toekomst worden voortgezet.

2021

CIREX richt het Prototyping Centre op, waar meerdere 3D printers gedetailleerde 3D stukken maken. Door vroegtijdige betrokkenheid kan CIREX het best mogelijke ontwerp realiseren, en zo de markt nog beter en breder bedienen op het gebied van prototyping

2022

CIREX neemt Feinguss Soest GmbH & CO. KG per 1 december over. Deze Duitse precisie gieterij is meer dan 50 jaar actief als producent van aluminium gietwerk voor veeleisende technische en nauwkeurige toepassingen. Belangrijkste klanten zijn bedrijven op het gebied van ontwikkeling, productie en assemblage van complexe vliegtuig-, voertuig- en machine-onderdelen.