WAS

CIREX staat bekend om het maken van producten met de verloren was methode. Hierbij zijn de wasmodellen kenmerkend. CIREX kan een prototype maken door het printen van wasmodellen of gieten met behulp van een siliconen- of prototype matrijs. Voor deze technieken worden verschillende soorten was gebruikt.

Was voor 3D-printen

Bij het printen van 3D-wasmodellen worden twee soorten was gebruikt worden. Er wordt gebruik gemaakt van speciale was voor het 3D-model en speciale was voor support. Supports zijn nodig om een model te kunnen opbouwen. Prototypes op basis van 3D-wasmodellen hebben dezelfde mechanische eigenschappen als de latere seriedelen uit het gietproces (zoals de maatnauwkeurigheid en oppervlakteruwheid).

Doordat er gebruik gemaakt wordt van speciale was en het printen van was relatief veel tijd kost, zijn de prototypes duurder dan bij gebruik van was uit het reguliere gietproces.

Voor meer informatie over was-printen, zie volgende link:Was voor siliconen- of prototype matrijs  

Bij het gieten van wasmodellen in een siliconen- of prototype matrijs wordt de was gebruikt uit het reguliere gietproces. Prototypes gemaakt met deze was geven dezelfde resultaten na het gietproces (zoals de maatnauwkeurigheid en oppervlakteruwheid) als producten afkomstig van het reguliere serie proces van CIREX. Doordat er gebruik gemaakt wordt van was uit het reguliere gietproces is dit een relatief goedkoop materiaal voor prototyping.

Voor meer informatie over de siliconen matrijs of prototype matrijs:

  • Siliconen matrijs
  • Prototype matrijs

Kenmerken

  • Lage oppervlakteruwheid
  • Hoge maatnauwkeurigheid
  • Was-modellen printen is relatief goedkoper wanneer enkele modellen gemaakt worden
  • Geschikt voor productie van kleine aantallen