STAAL GIETEN

CIREX UW PARTNER IN STAAL GIETEN

CIREX is één van de grootste ‘verloren wasmodel’-gieterijen ter wereld. Door onze decennia lange ervaring met verloren wasmodel gietwerk kunnen wij u verzekeren van een uiterst efficiënte productiewijze en hoogwaardig gietwerk. Met vestigingen in Nederland en Tsjechië zijn wij in Europa goed vertegenwoordigd in staal gieten.


Het proces

Hoe verloopt het proces van ‘verloren wasmodel’gieten (‘lost wax’)? Bekijk de stappen en fases in een overzicht.


staallegering

Staallegeringen

CIREX beschikt over de mogelijkheid om zelf de legeringselementen samen te voegen, waardoor vrijwel elke staalsoort naar wens kan worden gegoten. Hieronder een kort overzicht van de staalsoorten die met grote regelmaat worden uitgegoten bij CIREX.metaal gieten in verschillende legeringen

CIREX ontwikkelt en produceert hoogwaardig gietwerk dat vrijwel in elke staallegering kan worden gegoten. Staal is een legering dat bestaat uit ijzer (Fe) en koolstof (C). De term “staal” wordt gebruikt voor ijzerlegeringen met een minimale hoeveelheid koolstof (minder dan 1,9%). Als er meer dan 2% koolstof in de ijzerlegering aanwezig is, spreken we over ijzer en niet meer over staal.

Naast de basiselementen ijzer (Fe) & koolstof (C) bevat staal vaak meerdere legeringselementen zoals: chroom, nikkel, mangaan, silicium of molybdeen. Afhankelijk van de verschillende legeringselementen en de percentuele (%) hoeveelheid elementen die het staal bevat wordt er een unieke staallegering gecreëerd. Door te variëren met de legeringselementen en hoeveelheden zijn er legio soorten staallegeringen mogelijk om te gieten.

Staal kan worden onderverdeeld in 3 verschillende groepen op basis van de hoeveelheid toegevoegde legeringelementen:

  • ongelegeerd staal (maximaal 1,5% aan legeringselementen)
  • laaggelegeerd staal (van 1,5% tot 5% aan legeringselementen)
  • hooggelegeerd staal (meer dan 5% aan legeringselementen)

RVS (Roest Vast Staal, INOX, Stainless Steel), is één van de staalsoorten waarin CIREX gespecialiseerd is. Deze staalsoort staat bekend om zijn roestbestendigheid na aanraking met agressieve media en water. Naast de elementen ijzer (Fe) en koolstof (C) bevat RVS ook chroom (Cr) en nikkel (Ni).


Kenmerken ‘verloren wasmodel-methode’

CIREX is leverancier van precisie gietwerk dat met behulp van de ‘verloren wasmodel’-methode wordt gegoten. Dit gietwerk kenmerkt zich door lage oppervlakteruwheden en nauwkeurige toleranties. Precisie gietwerk bevindt zich vaak in omgevingen waar de kwaliteitseisen hoog zijn. Wegens deze eisen worden er vaak speciale legeringen aangewend.

KenmerkenOmschrijving
Vormtolerantie: Vrijheid in vormgeving & ontwerp
Ruwheid: Hoge oppervlaktekwaliteit & lage ruwheidwaarden (Ra 1.6 – 6.3 µm)
Maattolerantie: Hoge maatnauwkeurigheid & toleranties (VDG P690 D1)
Materialen: Vrijwel elke staallegering kan gegoten worden
Complexiteit: Complexe vormen kunnen als één onderdeel worden gegoten
Nabewerking: Geen tot weinig mechanische nabewerking noodzakelijk
Lossing: Producten met tegenlossingen kunnen worden gegoten

Metallurgische ondersteuning

Een goed ontwerp staat of valt met de juiste materiaalkeuze en -kennis. De metallurgen van CIREX helpen u graag bij het kiezen van de meest geschikte legering voor uw toepassing. Afhankelijk van de toepassing wordt bepaald welke hardheid, treksterkte of rek de staallegering moet hebben en op basis hiervan wordt een juiste staallegering gekozen. Onze metallurgen beschikken over veel praktische kennis op het gebied van staallegeringen, warmte- en oppervlaktebehandelingen en gietstructuren. Heeft u specifieke vragen over metallurgische ondersteuning bij metaal gieten? Neem dan contact op met CIREX.