STAAL GIETEN

CIREX UW PARTNER IN STAAL GIETEN

CIREX is één van de grootste ‘verloren wasmodel’-gieterijen ter wereld. Door onze decennia lange ervaring met verloren wasmodel gietwerk kunnen wij u verzekeren van een uiterst efficiënte productiewijze en hoogwaardig gietwerk. Met vestigingen in Nederland en Tsjechië zijn wij in Europa goed vertegenwoordigd in staal gieten.

ONZE MARKTEN

HET PROCES

Hoe verloopt het proces van ‘verloren wasmodel’gieten (‘lost wax’)? Bekijk de stappen en fases in een overzicht.

Bekijk het proces

STAALLEGERINGEN

CIREX beschikt over de mogelijkheid om zelf de legeringselementen samen te voegen, waardoor vrijwel elke staalsoort naar wens kan worden gegoten. Hieronder een kort overzicht van de staalsoorten die met grote regelmaat worden uitgegoten bij CIREX.

Bekijk alle legeringen

ONZE LOCATIES

CIREX heeft haar activiteiten verdeeld over drie vestigingen. Naast de hoofdvestiging in Nederland (Almelo) zijn er twee vestigingen in Tsjechië (Koprivnice). Gezamenlijk werken er circa 280 mensen binnen onze organisatie.

CIREX Gieterij NL

cirex giesserie niederlande

Het kenniscentrum en tevens hoofdkantoor van CIREX is gevestigd in Almelo. Hier bevindt zich een team van gespecialiseerde engineers, product ontwikkelaars, metallurgen, gereedschapmakers, metaalbewerkers …

Lees meer

CIREX Gieterij CZ

cirex feingiesserei tschechien

Speciaal voor de productie van complexe stalen componenten in kleinere series heeft CIREX een moderne ‘verloren wasmodel’-gieterij in Tsjechië opgezet. Hier is CIREX in staat om tevens gietstukken met grotere afmetingen te …

Lees meer

CIREX Finishing CZ

cirex veredelung bearbeitung tschechien

De gietstukken uit de gieterijen in Nederland en Tsjechië worden op deze locatie afgewerkt volgens klantspecifieke eisen. Denk hierbij aan stralen, schuren of mechanisch bewerken zoals boren, tappen en frezen van gietstukken. CIREX beschikt …

Lees meer

STAAL GIETEN IN VERSCHILLENDE LEGERINGEN

CIREX ontwikkelt en produceert hoogwaardig gietwerk dat vrijwel in elke staallegering kan worden gegoten. Staal is een legering dat bestaat uit ijzer (Fe) en koolstof (C). De term “staal” wordt gebruikt voor ijzerlegeringen met een minimale hoeveelheid koolstof (minder dan 1,9%). Als er meer dan 2% koolstof in de ijzerlegering aanwezig is, spreken we over ijzer en niet meer over staal.

Naast de basiselementen ijzer (Fe) & koolstof (C) bevat staal vaak meerdere legeringselementen zoals: chroom, nikkel, mangaan, silicium of molybdeen. Afhankelijk van de verschillende legeringselementen en de percentuele (%) hoeveelheid elementen die het staal bevat wordt er een unieke staallegering gecreëerd. Door te variëren met de legeringselementen en hoeveelheden zijn er legio soorten staallegeringen mogelijk om te gieten.

Staal kan worden onderverdeeld in 3 verschillende groepen op basis van de hoeveelheid toegevoegde legeringelementen:

  • ongelegeerd staal (maximaal 1,5% aan legeringselementen)
  • laaggelegeerd staal (van 1,5% tot 5% aan legeringselementen)
  • hooggelegeerd staal (meer dan 5% aan legeringselementen)

RVS (Roest Vast Staal, INOX, Stainless Steel), is één van de staalsoorten waarin CIREX gespecialiseerd is. Deze staalsoort staat bekend om zijn roestbestendigheid na aanraking met agressieve media en water. Naast de elementen ijzer (Fe) en koolstof (C) bevat RVS ook chroom (Cr) en nikkel (Ni).

cirex investment castings properties

KENMERKEN ‘VERLOREN WASMODEL’-METHODE

CIREX is leverancier van precisie gietwerk dat met behulp van de ‘verloren wasmodel’-methode wordt gegoten. Dit gietwerk kenmerkt zich door lage oppervlakteruwheden en nauwkeurige toleranties. Precisie gietwerk bevindt zich vaak in omgevingen waar de kwaliteitseisen hoog zijn. Wegens deze eisen worden er vaak speciale legeringen aangewend.

Kenmerken

Vormtolerantie:
Ruwheid:
Maattolerantie:
Materialen:
Complexiteit:
Nabewerking:
Lossing:
Series:

Omschrijving

Vrijheid in vormgeving & ontwerp
Hoge oppervlaktekwaliteit & lage ruwheidwaarden (Ra 1.6 – 6.3 µm)
Hoge maatnauwkeurigheid & toleranties (VDG P690 D1)
Vrijwel elke staallegering kan gegoten worden
Complexe vormen kunnen als één onderdeel worden gegoten
Geen tot weinig mechanische nabewerking noodzakelijk
Producten met tegenlossingen kunnen worden gegoten
Geschikt voor kleinere en grote series

METALLURGISCHE ONDERSTEUNING

Een goed ontwerp staat of valt met de juiste materiaalkeuze en -kennis. De metallurgen van CIREX helpen u graag bij het kiezen van de meest geschikte legering voor uw toepassing. Afhankelijk van de toepassing wordt bepaald welke hardheid, treksterkte of rek de staallegering moet hebben en op basis hiervan wordt een juiste staallegering gekozen. Onze metallurgen beschikken over veel praktische kennis op het gebied van staallegeringen, warmte- en oppervlaktebehandelingen en gietstructuren. Heeft u specifieke vragen? Neem dan contact op met CIREX.