Was-printen

CIREX staat bekend om het maken van producten met de verloren was methode. Hierbij zijn de CIREX staat bekend om het maken van producten met de verloren was methode. Hierbij zijn de 3D-wasmodellen kenmerkend. CIREX kan een prototype maken door het printen van wasmodellen. Bij deze techniek wordt een model geproduceerd waarbij twee soorten was gebruikt worden. Er wordt gebruik gemaakt van speciale was voor het 3D-model en speciale was voor support. Supports zijn nodig om een model te kunnen opbouwen.

Voor meer informatie over het prototyping proces:Bij het printen van het product wordt er door de printmachine heel nauwkeurig kleine wasdruppeltjes in de juiste vorm op het bouwplatform geprint. Na het “printen” van de was moet deze laag stollen. Wanneer de laag gestold is, wordt de laag afgevlakt door middel van een frees. Dit is nodig omdat de geprinte wasdruppeltjes een oneffen laag creëren waardoor nieuwe lagen niet accuraat geprint kunnen worden. Dit proces wordt herhaald tot het gehele model geprint is.

De supports zijn oplosbaar in olie waarna het uiteindelijke was model overblijft dat het normale proces van CIREX kan doorlopen. Doordat de was-print techniek uiterst nauwkeurig is, gebruik maakt van speciale was en relatief veel tijd kost, is deze techniek relatief duur. Daarom is het voornamelijk geschikt voor kleine prototypes die veel details bevatten.

Voor meer informatie over het materiaal dat gebruikt wordt bij dit proces:


Kenmerken

  • Lage oppervlakteruwheid
  • Hoge maatnauwkeurigheid
  • 3D-model ter grootte van een vuist of kleiner.
  • Relatief lage kosten opstartproces seriewerk want verbeteringen aan het ontwerp zijn snel en eenvoudig door te voeren
  • Geschikt voor kleine aantallen prototypes.