CIREX gieterij

de grootste verloren wasmodel gieterij van europa

CIREX is één van de grootste ‘verloren wasmodel’-gieterijen ter wereld. Door onze decennia lange ervaring met verloren wasmodel gietwerk kunnen wij u verzekeren van een uiterst efficiënte productiewijze en hoogwaardig gietwerk. Met vestigingen in Nederland en Tsjechië zijn wij in Europa goed vertegenwoordigd in staal gieten.


Staal en metaalgieterij in Nederland

CIREX is één van de grootste ‘verloren wasmodel’-gieterijen (‘lost-wax’ of ‘precisie-gieten’) in de wereld en is gespecialiseerd in het produceren van gietwerk in staal. CIREX heeft vestigingen in Nederland en Tsjechië. De metaalgieterij in Nederland is de grootste van de vestigingen en heeft een smeltcapaciteit van 4.000 ton staal per jaar. Door het volledige geautomatiseerde proces is onze Nederlandse vestiging uitermate geschikt voor grote series staal gietwerk waarbij een hoog kwaliteitsniveau gegarandeerd is. CIREX stelt staallegeringen zelf samen en kan daardoor vrijwel elke staalsoort gieten.


Metaal en staalgieterij in Tsjechië

De gieterij in Tsjechië is gespecialiseerd in het produceren van kleinere series ‘verloren wasmodel’-gietwerk in staal. In deze moderne gieterij wordt op een vergelijkbare manier gewerkt als bij de staalgieterij in Nederland. Hierbij staat de flexibiliteit van de productie voorop. De gieterij is uitermate geschikt voor het gieten van complexe gietstukken tegen marktconforme prijzen. In totaal beschikt de Tsjechische gieterij over 4 semi- geautomatiseerde gietinstallaties met een totale smeltcapaciteit van 1.000 ton per jaar.


Onze Locaties

CIREX heeft haar activiteiten verdeeld over drie vestigingen. Naast de hoofdvestiging in Nederland (Almelo) zijn er twee vestigingen in Tsjechië (Koprivnice) en één in Slowakije (Stara L’Ubovna). Gezamenlijk werken er circa 280 mensen binnen onze organisatie.

CIREX Foundry NL

In Almelo bevindt zich de grootste gieterij van CIREX en tevens het hoofdkantoor. Een deskundig team van gespecialiseerde …

CIREX Foundry CZ

cirex feingiesserei tschechien

Speciaal voor de productie van complexe stalen componenten in kleinere series heeft CIREX …

CIREX Finishing CZ

cirex finishing machining investement casting

De gegoten componenten uit de gieterijen in Nederland en Tsjechië worden op deze locatie afgewerkt volgens …

CIREX Finishing SK

De gietstukken uit de gieterijen in Nederland en Tsjechië worden op deze locatie afgewerkt volgens …CIREX Finishing & Machining in Tsjechië

In deze Tsjechische vestiging wordt het gietwerk uit beide gieterijen afgewerkt volgens productspecificatie. Denk hierbij aan het stralen, schuren of mechanisch bewerken zoals boren, tappen, frezen van de gietstukken. Doordat CIREX beschikt over een moderne, gespecialiseerde afwerkerij kunnen de componenten die CIREX produceert inbouwgereed afgeleverd worden. In onze Tsjechische vestiging kunnen we de volgende processtappen in eigen huis uitvoeren:

  • Warmte- en oppervlakte behandelingen
  • Richten & bewerken
  • Assemblage van componenten

Kenmerken verloren was methode

CIREX is leverancier van precisie gietwerk dat met behulp van de verloren wasmethode wordt gegoten. Dit gietwerk kenmerkt zich door lage oppervlakteruwheden en nauwkeurige toleranties. Precisie gietwerk bevindt zich vaak in omgevingen waar de kwaliteitseisen hoog zijn. Wegens deze eisen worden er vaak speciale legeringen aangewend.

KenmerkenOmschrijving
Vormtolerantie: Vrijheid in vormgeving & ontwerp
Ruwheid: Hoge oppervlaktekwaliteit & lage ruwheidwaarden (Ra 1.6 – 6.3 µm)
Maattolerantie: Hoge maatnauwkeurigheid & toleranties (VDG P690 D1)
Materialen: Vrijwel elke staallegering kan gegoten worden
Complexiteit: Complexe vormen kunnen als één onderdeel worden gegoten
Nabewerking: Geen tot weinig mechanische nabewerking noodzakelijk
Lossing: Producten met tegenlossingen kunnen worden gegoten