UBJ

CIREX kan ook prototypes maken met behulp van UBJ (‘Universal Binder Jetting’). Dit is vooral aantrekkelijk bij grotere aantallen en/of grotere producten. Bij deze techniek worden 3D-modellen gemaakt met PMMA poeder en een bindmiddel.

Een zeer dunne laag PMMA poeder wordt op het bouwplatform aangebracht, waarna de printkop over het platform beweegt en selectief bindmiddel aanbrengt. Daar waar het bindmiddel wordt aangebracht ontstaat het 3D-model. Het bindmiddel reageert met het poeder waardoor een laag wordt gecreëerd. Door het printen van meerdere lagen op elkaar wordt het 3D-model in kunststof opgebouwd.

Na het maken van de 3D-modellen, kunnen deze het normale proces van CIREX doorlopen. Bij dit proces moet, naast het uitsmelten van de was, tevens de kunststof verbrand worden.

Voor meer informatie over het prototyping proces:Voordelen

Een van de voordelen van UBJ-printen is dat de 3D-modellen van PMMA zeer nauwkeurig zijn omdat deze techniek zeer dunne lagen maakt. Door de dunne lagen zijn de aftekeningen van de lagen minimaal zichtbaar. Aangezien CIREX voor het maken van de PMMA modellen samenwerkt met diverse partners kan zelfs voor grotere series een korte levertijd worden gegarandeerd.

Voor meer informatie over het materiaal (PMMA) dat wordt gebruikt bij dit proces:


Kenmerken

  • Lagere oppervlakteruwheid van een FDM print
  • Hoge maatnauwkeurigheid
  • 3D modellen kunnen groter dan bij was printen
  • Geschikt voor productie van grotere aantallen en/ of grotere prototypes