Precisie gietwerk

CIREX uw partner in precisie gietwerk

De ‘verloren wasmodel’-methode is uitermate geschikt om precisie gietwerk met complexe vormen en hoge maatnauwkeurigheid te gieten. Daarbij biedt het grote vrijheden in productontwerp en materiaalkeuze. Precisie-gietwerk is het meest hoogwaardige gietwerk dat op de markt verkrijgbaar is.

Waarom gietwerk van CIREX?

CIREX is uw betrouwbare partner op het gebied van precisie gietwerk en heeft een goede klantrelatie hoog in het vaandel staan. In samenwerking met onze klant willen wij als ontwikkelingspartner fungeren. CIREX denkt met u mee op het gebied van productontwerp, materiaalkeuze, maatvoering of eventuele mechanische bewerkingen.

Dit alles toegespitst op uw wensen en eisen. Het uitgangspunt is om in gezamenlijk overleg tot een optimaal gietstuk te komen. De mate van co-development is doorslaggevend voor het succes van uw project.


Verloren was methode

Fase 1: Matrijs Engineering & Productie

Bij precisiegietwerk is de eerste stap de engineering & productie van een matrijs. Deze matrijs wordt ontwikkeld door engineers van CIREX en is een ‘negatief’ van het uiteindelijk gietstuk. Met behulp van een matrijs wordt een wasmodel gespoten met nauwkeurige maatvoering en uitstekende contourscherpte. Deze wasmodellen worden opgeboomd tot een wasboom met daarop een giettrechter, waar later in het proces het staal wordt ingegoten.

Fase 2: Keramische bekleding

Na het opbomen van de wasmodellen moet de boom worden voorzien van een vuurvaste keramische mantel. Deze mantel wordt gemaakt door achtereenvolgens de boom meerdere malen te dompelen in een slurrie en daarna te bestrooien met keramisch zand. De keramische lagen worden uitgehard in een droogkamer.

Nadat de lagen zijn aangebracht en gedroogd wordt de was uit de keramische vorm gesmolten met behulp van stoom in een autoclaaf. Vandaar ook de naam ‘verloren wasmodel’-gieten. Het overgrote deel van de uitgesmolten was kan na regeneratie (recycling) worden hergebruikt. De keramische vorm wordt vervolgens op hoge temperatuur (1.100°C) gebakken en bereikt door het sinterproces zijn eindsterkte. Eventuele wasresten worden tijdens dit proces verbrand.

Fase 3: Gietproces

In een grote smeltoven wordt de gewenste staallegering ingesmolten en op giettemperatuur gebracht. De keramische vorm wordt gelijkmatig verwarmd in een stookoven ter voorkoming van een thermische schok tijdens het gieten. Nadat de vorm is verwarmd wordt de hete vorm door een robotarm uit de stookoven gehaald en volgegoten.

Als de bomen zijn afgegoten worden ze op een koelbaan (met stikstof) onder geconditioneerde omstandigheden afgekoeld. De bomen worden vervolgens ontdaan van de keramisch schil door met een volautomatische uitklophamer de schil te breken. Hierbij wordt de meeste keramiek verwijderd.

Fase 4: Afwerkerij

In de afwerkerij worden de laatste resten keramiek verwijderd door middel van staal-, zand- en/of waterstralen. De volgende stap is het afzagen of aftrillen van de gietstukken van de stalen boom. De staalresten die overblijven worden gesorteerd op staallegering en kunnen opnieuw worden ingesmolten bij de volgend gietcharge. Daarna kan de aansnijding worden weggeschuurd, het product worden bewerkt of gericht en eventueel nog een warmtebehandeling krijgen. Na de eindcontrole zijn de producten gereed voor verzending.


Precisie gietwerk in verschillende industrieën

Het ‘verloren was’-procedé is uitermate geschikt om seriematig precisiegietwerk te produceren. Gietwerk wordt geleverd aan klanten van CIREX in diverse afzetgebieden. Onze klanten zijn onder andere werkzaam in onderstaande industrieën.

cirex automotive

Automotive

Aan gerenommeerde autofabrikanten levert CIREX precisiegietwerk dat wordt toegepast in motoren, carrosseriedelen, versnellingsbakken en rem- en brandstofsystemen.

cirex precisie gietwerk

Voedsel & farmaceutische industrie

Aan de voedsel & farmaceutische industrie levert CIREX een groot scala aan onderdelen van een hoog kwaliteitsniveau. In deze industrie zijn lage ruwheidswaarden en nauwkeurige maatvoering doorslaggevend. Vooral in de voedselverwerkende industrie is een lage ruwheidswaarde erg belangrijk om te voorkomen dat er bacterievorming optreedt doordat het oppervlakte te ruw is.

CIREX petrochemie

 Petrochemische industrie

Het gietwerk dat CIREX aan haar klanten in de petrochemie levert bestaat onder andere uit rotoren & statoren voor boorsystemen en branderkoppen. Voor deze gietstukken zijn nauwkeurigheid en slijtvastheid vaak de beslissende factor in de keuze voor ‘verloren wasmodel’-gietwerk.

CIREX procestechnologie

Procestechnologie

Ook in de procesindustrie is CIREX een belangrijke producent van precisiegietwerk. Voor deze industrie heeft CIREX diverse gietstukken ontwikkeld, die worden gegoten in speciale legeringen als Duplex, Inconel of 17-4 PH. Deze speciale legeringen worden toegepast omdat de onderdelen vaak opereren in omgevingen die agressief zijn, onderhevig aan grote temperatuurverschillen of voor producten die uitermate hard, sterk en/of licht moeten zijn.