FDM

CIREX kan ook prototypes maken met behulp van FDM. FDM staat voor Fused Depostion Modelling, waarbij een kunststof model in lagen wordt geprint. Bij deze techniek wordt een kunststof draad (

CIREX kan ook prototypes maken met behulp van FDM. De afkorting FDM staat voor Fused Depostion Modelling. Hierbij wordt een kunststof model in lagen geprint. Bij deze techniek wordt een kunststof draad (filament) gesmolten in een verwarmde spuitmond die vervolgens in lijnen laag voor laag print. Door het printen van meerdere lagen op elkaar wordt het 3D-model in kunststof opgebouwd. Een 3D-model dat gemaakt is met behulp van FDM is wat minder nauwkeurig en heeft een duidelijke aftekening van de lagen. Na het printen van het 3D-model kan dit het normale proces van CIREX doorlopen. Bij dit proces moet, naast het uitsmelten van de was, tevens de kunststof verbrand worden.

Een model is relatief snel te produceren tegen acceptabele kosten. Hierdoor is deze methode zeer geschikt voor het maken van prototypes die voornamelijk gebruikt worden voor functionele testen en voor de opstart van serieproducten.


MATERIAAL VOOR FDM-PRINTEN:

  • PLA


Kenmerken

  • Hoge oppervlaktegladheid dan een FDM print, echter zeer geschikt voor functionele testen.
  • Lagere maatnauwkeurigheid, echter zeer geschikt voor functionele testen
  • 3D-model kunnen groter zijn dan bij wasprinten
  • Relatief lage kosten opstartproces seriewerk want verbeteringen aan het ontwerp zijn snel en eenvoudig door te voeren
  • Geschikt voor productie van grotere aantallen prototypes