Destructief onderzoek (DO)

Om vast te stellen hoe sterk, flexibel of vervormbaar een materiaal is of om te bepalen wat de levensduur van een materiaal is, worden producten getest op de bezwijkvorm. Indien het voor de toepassing van het gietstuk van belang is dat de mechanische eigenschappen van een gietstuk worden vastgelegd kan een destructief onderzoek worden uitgevoerd. Het product is na een destructieve test niet meer bruikbaar, het is vernield.

Ongeacht of een proefstuk wordt getrokken (trekproef), onderworpen wordt aan plotselinge impactbelasting (kerfslagproef) of wordt blootgesteld aan een corrosief milieu (corrosietest): een destructieve test is de meest efficiënte manier om eigenschappen van een materiaal te bepalen.


Destructieve onderzoeksmethoden (DO)

Binnen CIREX zijn verschillende destructieve testen mogelijk:

Trekproef

CIREX beschikt over een eigen metallurgisch laboratorium waarin trekproeven worden uitgevoerd. Bij een trekproef wordt een genormaliseerde trekstaaf in een trekbank geplaatst en vastgezet in twee klemmen. Door een hydraulische of spindelaandrijving wordt de trekstaaf onder belasting gebracht totdat er een breuk optreedt. De resultaten van een trekproef worden weergegeven in een grafiek, het zogeheten spanning-rekdiagram.

Vermoeiingstesten, kerfslagproeven en corrosietesten

Vermoeiingstesten, kerfslagproeven en corrosietesten worden door CIREX extern uitgevoerd. De testen worden ondergebracht bij erkende gecertificeerde laboratoria in ons internationale netwerk. Zodoende bent u altijd verzekerd van betrouwbare meetresultaten.