invar 36 in de spotlights

Invar 36[1], in de branche ook wel Nilo 36[2] genoemd, is een superlegering die bekend is om zijn lage uitzettingscoëfficiënt. Deze legering heeft een nikkelgehalte van 36% en behoudt over een groot temperatuurbereik constante afmetingen, met uitstekende sterkte en hardheid. De Zwitserse natuurkundige Charles-Édouard Guillaume vond dit materiaal uit in 1896 toen hij zocht naar een goedkopere oplossing voor de standaardmeter, die tot dan toe werd gemaakt van platina en iridium. Het werk van Guillaume maakte een relatief goedkope legering van ijzer en nikkel mogelijk (een materiaal dat lijkt op staal), dat bij verhitting zeer weinig uitzet. Het werd Invar genoemd, omdat het praktisch niet veranderde –ofwel ‘invariable’ was.

Invar[3] wordt meestal machinaal bewerkt. Maar wist u dat het ook kan worden gegoten?


succes met invar 36

Een klant wilde specifiek Invar 36 gebruiken voor een component die de praktisch constante afmetingen en langdurige maatvastheid vereiste waar deze legering om bekend staat. De naam van deze klant kunnen wij u omwille van de vertrouwelijkheid niet geven. Wat we echter wel kunnen vertellen, is dat (net als bij veel andere projecten) de ingenieurs van CIREX de uitdaging aangingen. Niet alleen slaagden ze erin om Invar 36 te gieten, maar ze overtroffen daarbij de verwachtingen van de klant volledig en wisten ook nog kosten te besparen. Zo realiseerden we opnieuw ons doel: hoogwaardige componenten produceren tegen de laagst mogelijke totale kostprijs.

Waarvoor had deze klant Invar 36 nodig? De geringste verandering in afmetingen of vorm kon betekenen dat het eindproduct afweek van de specificaties. En hoewel het product wordt gebruikt in een ruimte met gecontroleerde temperatuur, kon de werking ervan worden beïnvloed als de temperatuur met slechts enkele graden zou dalen of stijgen. De klant wist dat hij een materiaal zoals Invar 36 nodig had, maar het was te duur om dit machinaal uit massief materiaal te frezen.

Hoe heeft CIREX deze klant geholpen? We hadden weliswaar nog nooit met Invar 36 gewerkt, maar onze technici bezaten wel de expertise om dit probleem op te lossen. Met onderzoek en testen vonden we een gietmateriaal dat even goed werkte als het massieve materiaal (zo niet beter) en dat we goed ‘net-shape’ konden gieten. Onze methoden bleken zo efficiënt dat de uiteindelijke kostprijs per onderdeel lager uitviel dan het oorspronkelijke blok metaal dat het beginpunt zou zijn bij machinale bewerking. Het resultaat was een blije klant die aanzienlijk lagere kosten had en een nieuw materiaal dat we ook aan andere klanten kunnen aanbieden.

Voor wie is Invar 36 interessant? Klanten die werken met strikte temperatuurbeperkingen kunnen waarschijnlijk de voordelen van Invar 36 waarderen. Helaas weten veel klanten die hun onderdelen produceren door ze uit massief metaal te frezen niet dat deze ook ‘net-shape’ kunnen worden gegoten, dus in de uiteindelijke vorm. Invar 36 wordt veel gebruikt in (onder meer) meetapparatuur, nauwkeurige mechanische systemen, laseronderdelen, thermostaatstaven, meters en componenten voor systemen voor transport van vloeibaar gemaakte gassen. Invar 36 vertoont praktisch constante afmetingen in een temperatuurbereik van -150 °C tot 260 °C.


MateriaalEenheidInvar 36304 Roestvast staal
Soortelijke massa
g/cm38.058.00
ElasticiteitsmodulusGPa141193
Poisson-factor0.260.27
RekgrensMPa70>300
Uitzettingscoëfficiëntx 10-6 K-1114.70
WarmtegeleidingsvermogenW/m K10.4016.20
Soortelijke warmteW s/kg K515500
Specifieke stijfheid17.5024.10
Temperatuurvereffeningscoëfficiënt10-6 m2/s2.604.10
Thermische vervorming (stationaire toestand)µm/W0.100.91
Thermische vervorming (overgangstoestand)s/m2K0.383.68

Voordelen van Invar 36

Het duidelijkste voordeel van Invar 36 is dat de afmetingen ook bij temperaturen ver onder nul constant blijven. Afgezien daarvan lijkt het uiterlijk ook veel op staal. Verder is het uitstekend lasbaar en machinaal bewerkbaar, en kan de samenstelling worden aangepast om beter te voldoen aan specifieke eisen van de klant voor sterkte en hardheid.

Wat uw situatie ook is, de experts van ons technisch team staan klaar om uw vragen te beantwoorden. Met onze eigen technici garanderen wij bij elk project de hoogste kwaliteit voor uw onderdelen. Neem vandaag nog contact op en ga het gesprek met onze technici aan.

1* Invar 36 is een handelsmerk van Carpenter Technology, Reading, Pennsylvania, VS

2* Nilo 36 is een handelsmerk van Special Metals Corporation, VS

3* Invar is een handelsmerk van Imphy Alloys, Frankrijk