Innovaties bij het gieten van handgereedschappen

Als klant wilt u dat handgereedschappen zoals een ratel of een moersleutel sterk en betrouwbaar zijn. Voor een fabrikant van handgereedschappen zijn mogelijkheden voor massaproductie, korte doorlooptijden en lage kosten belangrijke factoren. Signicast produceert al ruim 50 jaar handgereedschappen voor klanten overal in het land en veel toonaangevende fabrikanten vertrouwen op Signicast voor snelle en herhaalbare productie.

Van machinaal geproduceerde naar gegoten handgereedschappen

Handgereedschappen worden al decennialang geproduceerd door middel van machinale bewerking of smeden. Dit levert sterke en duurzame onderdelen op, maar ook tonnen schroot en vele uren van moeizaam nabewerken.

Richard Freeman, die kon bogen op vele jaren ervaring in deze sector, realiseerde zich in de jaren 80 van de vorige eeuw dat het veel efficiënter was om deze gereedschappen te produceren door middel van verlorenwasgieten.

Praktisch alle gieterijen in het Thomas Register (tegenwoordig ThomasNet geheten) die met dit procedé werken, zagen niets in dit idee. De enige die wel geïnteresseerd bleek, was Hutchins, onze verlorenwasgieterij in Texas. Samen met het technisch team van Hutchins wist Freeman in slechts enkele ontwerpiteraties de productie om te zetten van ruwe smeedstukken naar onderdelen die met het verlorenwasprocedé in ‘net-shape’ werden gegoten, dus direct in de uiteindelijke vorm. “We zochten naar andere manieren om hetzelfde te bereiken”, aldus Freeman. “De overstap naar gieten betekende dat we het productieproces met zeven tot tien stappen konden inkorten. Zo bespaarden we tijd en meer dan 100.000 dollar per jaar. En dat was in geld van zo’n 40 jaar geleden!”

“We leerden al doende. Een boel mensen maakten speciale wassen en holtes om alles goed te krijgen. Ze waren niet bang om deze uitdaging aan te gaan. We wisten dat als we de ratel direct in de juiste vorm konden gieten, we nabewerking en dus tijd en geld zouden besparen.”

RVS handgereedshappen

CIREX produceert met gietprocedés handgereedschappen van veel verschillende materialen, maar sterkte en lange levensduur staan bij ons voorop. De meeste van onze klanten kiezen voor gietstaal. Ons eigen technisch team ontwerpt handgereedschappen en elektrische gereedschappen die voldoen aan vereisten voor gezondheid en veiligheid op het werk. Om onderdelen met maximale veiligheid en bruikbaarheid te kunnen ontwerpen, passen we ook ongevalsanalyse toe.

Als u erover nadenkt om één of meerdere van uw metalen componenten te laten gieten met het verlorenwasprocedé, neem dan contact op met ons technisch team. Wij komen graag langs bij u op locatie, dan kunnen we het hele proces uitleggen en u laten zien hoe wij u kunnen helpen uw behoeften aan metaalgietwerk te optimaliseren.