Innovaties bij het gieten van handgereedschappen

Handgereedschappen, zoals ratels en moersleutels, moeten betrouwbaar zijn. Dat spreekt voor zich. Maar de meeste fabrikanten van gereedschappen kunnen het zich niet permitteren om uitsluitend te focussen op kwaliteit. Zij vinden het ook belangrijk dat hun producten in grote series kunnen worden geproduceerd, met korte doorlooptijden en tegen lage kosten. CIREX voorziet compleet in deze behoefte. Al ruim 50 jaar produceren wij gereedschappen voor klanten in heel Nederland en daarbuiten. Veel toonaangevende fabrikanten vertrouwen op CIREX voor snelle en herhaalbare productie.

Van machinale productie naar gietwerk

Handgereedschappen worden al jaren geproduceerd door middel van machinale bewerking of smeden. Dat levert sterke en duurzame onderdelen op. Nadeel is dat er tonnen schrootafval overblijven. Bovendien volgen er meestal nog vele uren van moeizaam nabewerken. In de jaren ’80 van de vorige eeuw kwam de Amerikaanse gereedschapsmaker Richard Freeman met een voor velen verrassend alternatief: verlorenwasmodelgieten.

Minder tijd, minder kosten

De gieterijwereld zag niets in Freemans idee. Met één uitzondering: Signicast Hutchins, de verlorenwasmodelgieterij in Texas die net als CIREX behoort tot Form Technologies. Samen met het technisch team van Hutchins ontwikkelde Freeman een methode om onderdelen direct in de uiteindelijke vorm te gieten. Zo kon Freeman zijn productieproces met 7 à 10 stappen inkorten, wat uiteraard ook een forse besparing opleverde.

Functioneel en veilig

Anno 2022 gieten we bij CIREX in navolging van Freeman hoogwaardige gereedschappen met een lange levensduur. Onze productiemethode is geschikt voor allerlei materialen, maar de meeste van onze klanten kiezen voor gietstaal. Ons eigen technisch team ontwerpt zowel hand- als elektrische gereedschappen die niet alleen uiterst functioneel zijn maar ook voldoen aan eisen op het gebied van gezondheid en veiligheid op het werk.

Wilt u meer weten?

Lijkt het u als gereedschapsfabrikant ook een interessant idee om één of meerdere van uw metalen componenten te laten gieten met het verloren-was-model methode? Neem dan contact op met ons technisch team. We komen graag langs bij u op locatie om ons proces uit de doeken te doen en te laten zien hoe wij u kunnen helpen uw metaalgietwerk te optimaliseren.