Voedsel- & farmaceutische industrie

CIREX ontwikkeld en produceert een veelvoud aan gietstukken voor de voedsel en farmaceutische industrie. Zo gieten we pompen en transportwielen voor de voedingsmiddelenindustrie, messenkoppen voor de vleesverwerkende industrie en sensorbehuizingen en pomponderdelen voor farmaceutische toepassingen.
In deze markten wordt meestal roestvaststaal toegepast omdat deze gietstukken vaak opereren in omgevingen die agressief zijn, onderhevig kunnen zijn hoge temperaturen en moeten voldoen aan hoge hygiëne-eisen. Door gebruik te maken van roestwerende stalen vindt er na reiniging geen corrosie plaats. Bovendien wordt bacterievorming tegengegaan door vloeiende overgangen en lage ruwheidswaarden: bacteriën kunnen zich moeilijk op het oppervlak nestelen. Hierdoor voldoen de onderdelen aan strenge hygiëne eisen.
De gietstukken worden zoveel mogelijk “Near Net Shape” ontworpen waardoor het gietstuk minimaal of niet behoeft te worden nabewerkt. De bewerkbaarheid is vaak erg lastig door de hoge taaiheid van het RVS. Bewerkingen moeten dus zoveel mogelijk worden voorkomen. Daarnaast biedt de ‘verloren wasmodel’-methode grote vormvrijheid. Hierdoor is het mogelijk om producten met een complexe geometrie in moeilijk te bewerken staal te gieten. Dankzij de hoge maatnauwkeurigheid van het gietproces kunnen complexe producten meestal zonder bewerking worden gegoten.