Drie belangrijke ontwerptips voor verloren was gieten

Al onze klanten willen eigenlijk hetzelfde: hoogwaardige componenten met uitstekende prestaties en duurzaamheid. Dit vereist een degelijk mechanisch ontwerp van de uiteindelijke component, betrouwbare procescontroles, inzicht in economische vereisten van de markt en duidelijke communicatie tussen alle betrokken partijen. De meeste van onze klanten hebben weinig tot geen ervaring met het maken van ontwerpen voor verlorenwasgieten. De volgende tips zijn daarom belangrijk, maar vergeet vooral niet om ons technisch team vanaf de start van de ontwerpfase bij uw project te betrekken. Zo profiteert u maximaal van onze kennis en ontwerpexpertise.

Neem vandaag nog contact op en ga het gesprek met onze technici aan.

Afmetingen en gewicht

Afmetingen en gewicht van het onderdeel zijn de belangrijkste factoren in de kostprijs, omdat ze allebei beperkingen inhouden voor de capaciteit van een mal. Hoe meer onderdelen we in een mal kunnen krijgen, des te lager de kostprijs per onderdeel. Vrijwel iedere configuratie kan worden toegepast met verloren was gieten, maar ons technische team kan u helpen om uw onderdeel te optimaliseren voor dit procedé door het gewicht te reduceren en de ontwerpgeometrie aan te passen. Het verloren was procedé kan het meest economisch worden toegepast als we de flexibiliteit ervan zo volledig mogelijk benutten en zoveel mogelijk nuttige kenmerken in het gietstuk opnemen.

Aantal en plaatsing van de gietpoorten

Het aantal gietpoorten beïnvloedt de kosten van uw project ook zeer direct. Tijdens de ontwerpfase moet dus goed worden overwogen waar deze op de component worden aangebracht, in de delicate balans tussen maakbaarheid, functie van het onderdeel, dimensionele controle en esthetische aspecten.

Zo mogelijk moet een onderdeel worden ontworpen met één gietpoort per onderdeel. Over het algemeen betekent dit dat er meer stukken in een mal passen en het gietgewicht per frame lager wordt. Dit werkt ook gunstiger uit op de vormvastheid van het onderdeel, doordat dit een gericht stollingspatroon oplevert.

Gietbaarheid van de component

Voor het verloren was procedé is gietbaarheid essentieel. Idealiter heeft een component die met verloren was gieten wordt geproduceerd de vorm van een ijspegel voor gerichte stolling. Het gieten verloopt dan van zwaar naar dun. Als delen van het ontwerp leiden tot meer uitschot of nabewerking (en dus een hogere stuksprijs), doet een technicus van CIREX aanbevelingen voor aanpassing van het ontwerp om de kostprijs zo laag mogelijk te houden.

Hoogwaardig gietwerk

Als u CIREX vanaf het eerste begin bij uw project betrekt, bieden onze eigen technische medewerkers en mogelijkheden op CAD-gebied u het vertrouwen dat u componenten met de best mogelijke kwaliteit krijgt. De bovenstaande ontwerptips helpen bij een beter verloop van het gietproces, ook als u dat eerder met een ander gietprocedé hebt geproduceerd. En anders dan bij andere gietprocedés biedt een ontwerp voor verloren was gieten een unieke reeks van efficiënties waarmee u het beste onderdeel krijgt tegen de best mogelijke kostprijs.

Neem vandaag nog contact op met ons team, zodat u kunt profiteren van onze technische ervaring en modernste innovaties.