Aluminium gieten

Ontwerpers en inkopers hebben vaak moeite om het juiste gietprocedé voor hun product te kiezen. Welk proces biedt de meeste ontwerpvrijheid met de beste toleranties? En met welk proces kun je de meeste kosten besparen? Meerdere productieprocessen kunnen geschikt zijn, maar ze kunnen elkaar ook aanvullen. Hieronder leest u hoe de combinatie van verlorenwasgieten en spuitgieten voor een bepaalde klant de juiste oplossing bleek.

Producten

Locatie

A356 gieten

Het woord ‘verloren was gieten’ roept bij veel mensen het beeld op van stalen gietstukken voor grote straalmotoren. Maar dit procedé is meer dan dat: het is ook zeer geschikt voor commerciële componenten. En CIREX heeft niet alleen een goede reputatie in het gieten van roestvrij staal, maar levert ook uitstekende resultaten met het gieten van aluminium. Dit gebeurt door ons moederbedrijf Signicast.

Het oorspronkelijke ontwerp van de vereiste component was gebaseerd op spuitgieten. Maar omdat het maken van de spuitgiet matrijs langer duurde dan verwacht en het project op korte termijn van start moest gaan, riep het bedrijf de hulp van Signicast in. Het technisch team wist ongeveer 50.000 aluminium onderdelen te produceren, waarmee de strakke planning van de klant kon worden aangehouden. Zo werd de tijd overbrugd totdat de spuitgiet matrijs gereed was voor productie.

De flexibiliteit van verloren was gieten

Het verloren was giet procedé wordt meestal niet toegepast om snel componenten te maken. Signicast heeft het proces van begin tot einde geautomatiseerd en kan daardoor de snelste doorlooptijden in de branche aanbieden. Voor deze klant bedroeg de tijd tussen ontwerp van de matrijs en levering van de component slechts vier weken. Dit was mogelijk dankzij de snelheid en flexibiliteit waarmee Signicast de matrijzen in eigen beheer maakt.

Matrijzen voor verloren was gieten worden gemaakt van gehard aluminium, die voor spuitgieten van gehard staal. Het verschil tussen de twee processen is dat bij verloren was gieten de aluminium matrijs de wassen vorm maakt, waarin het gesmolten metaal wordt gegoten; bij spuitgieten wordt gesmolten metaal in de matrijs gespoten. Bij dit laatste moet de matrijs veel harder zijn en de grotere hitte en krachten kunnen uithouden.

Deze korte video geeft een globaal overzicht van het procedé voor verloren was gieten.

Een aluminium matrijs heeft het voordeel dat het materiaal makkelijker te bewerken is en sneller en gemakkelijker kan worden aangepast. Bij een stalen matrijs moet het materiaal worden gefreesd, dan gehard en vervolgens verder gefreesd. Met drie ontwerpiteraties voor deze klant is het duidelijk dat aanpassing van het ontwerp met het verloren was procedé makkelijker en goedkoper is dan met spuitgieten.

Toen de spuitgietmatrijs klaar was voor productie, ontwierp en produceerde Signicast ongeveer 50.000 onderdelen voor deze klant. Op dat moment maakte het grote volume het spuitgietprocedé economisch zinvoller voor dit ontwerp en deze klant. Maar zonder de snelheid van het continu doorlopende verlorenwasproces van Signicast was deze klant niet in staat geweest de eigen klant op tijd te voorzien van de benodigde onderdelen.

Wat uw situatie ook is, de experts van ons technisch team staan klaar om uw vragen te beantwoorden. Met onze 30 eigen technici garanderen wij bij elk project de hoogste kwaliteit voor uw onderdelen. Neem vandaag nog contact op en ga het gesprek met onze technici aan.